Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Belgrád

Belgrád történet

Belgrád, Szerbia, Történet

Belgrád története

Belgrád, Szerbia, Történet

Belgrád, Szerbia fővárosa nem tipikus műemlékváros, sőt viszonylag kevés olyan műemléke van, amelyek az ősi fővárosok vagy országos centrumok tartozékai. Ennek ellenére tartalmas kirándulásokat tehetünk, ha a városba érkezünk. 

Belgrád történetének kezdete a történelem előtti időkig nyúlik vissza, a városról szóló első írásos emlékek Hérodotosztól származnak. 

Belgrád hosszú évszázadokon át végvár volt. Bizánc előretolt állásaként védte a kelet-római birodalmat a népvándorlás népeinek rohamai ellen. A XV. századtól kezdve Belgrád-Nándorfehérvár a Nyugat legfontosabb erődítményének számított a török csapatok ellen. A várat Hunyadi sógora, Szilágyi Mihály védelmezte. Az 1456-os ostrom alatt Hunyadi szerb-magyar naszádosai áttörték a török gályák ostromgyűrűjét és az egész keresztény világ a két nép világraszóló győzelmét ünnepelte. Erre emlékeztet az egész világon a déli harangszó.

A nándorfehérvári győzelem után még majdnem 70 évig dacolt a vár az oszmán hadak áradatával, 1521-ben azonban a csekély 700 főből álló várvédők 20 sikeresen visszavert támadás után elestek.

1521-től 1688-ig megszakítás nélkül török kézben volt a város, majd rövid időre Habsburg, utána azonban ismét török uralom következett. 
A Szerb fejedelemség kialakulása és függetlenedése Obrenović Milošnak köszönhető, aki ügyes diplomáciai képességeivel elérte, hogy Ausztria és Oroszország is védelmébe vegye a sokat szenvedett szerb népet. 1867. április 6-a nagy ünnep Belgrádban, ekkor adta át Ali Riza pasa négy és fél évszázados rabság után Miloš fiának, Mihánynak a város kulcsait, és az utolsó török katona is elhagyta a várost.

Az I. világháborút követően megalakult a Szerbek, Horvátok és Szlovénok Királysága, a későbbi Jugoszlávia. A II. világháború azonban jelentős pusztulást hozott a fehér városra. A harcokat követően közel 13 000 épület hevert romokban.

A háború után a város újjáéledt, hatalmas építkezések kezdődtek, modern épületeket húztak fel és új lakónegyedek alakultak. Mára az ipar is felélénkül és Belgrád újra él és pezseg.

A szerb főváros legvonzóbb látnivalói a Kalemegdán park és a vár, a Győztes szobra,  a Parlament épülete és az egykori Királyi Palota. Érdemes megnézni a Szent Márk-székesegyházat és a Koronázótemplomot is.

Forrás: Bács Gyula: Belgrád

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!